K líhnutí používám italskou plně automatickou líheň MG 140/200 s kapacitou 825 ks křepelčích vajec. Tato líheň umožňuje svoji konstrukcí postupně přidávat k líhnutí čerstvá vejce. Je rozdělená na 4 patra po 165 kusech a 5-té patro je dolíheň. Při dobré líhnivosti a případných ztrátách je reálné odchovávat asi 100 křepelek týdně, což pro mou potřebu plně dostačuje.
Popis líhnutí:
Prvním krokem je zajištění vajíček, které jsou vhodné pro líhnutí. Nejlepší jsou vlastní, ale občas pro obměnu krve je potřeba si vzájemně vypomoci a koupit nebo vyměnit vejce s jinými chovateli. Vajíčka musí splňovat tato kritéria:
- Mají být čisté z čistého prostředí
- Jejich tvar má být standardní, bez deformací
- Skořápka vajec musí být pevná, nesmí být prasklé, nebo jinak poškozené
Nevyhovující vejce vyřazuji.
![IMG_8498](http://www.krepelkajaponska.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_8498-300x225.jpg)
Nevhodné násadové vejce křepelky japonské.
Druhý krok je správné uskladnění. Správné uskladnění je velmi důležité. Před vložením do líhně je skladuji maximálně 7-dní ve sklepní místnosti se 16-18 C.
Důležité je zajistit jejich obrácení. K tomuto účelu používám automatický obraceč vajec s redukcí pro křepelčí vejce.
Před vložením vajec do líhně ji důkladně vyčistím a vydezinfikuji. Před vložením vajec zapnu líheň a nechám ji nahřát na požadovanou teplotu. Vajíčka si značím, abych věděl, z jaké chovné skupiny se v jakých procentech vylíhlo. Takto po zjištění líhnivosti řeším případné nedostatky v chovných skupinách a vyřazuji neplodné kohouty. Podařilo se mi docílit až 95 % oplozenost. Z každého líhnutí si vedu evidenci, abych mohl porovnávat výsledky a řešit případný neúspěch.
Vložení vajec do líhně:
- Po vložení vajec do líhně si zapíši potřebné údaje. Datum, hodinu, původ vajec, teplotu a vlhkost v líhni, předpokládaný termín líhnutí, plánovaný termín přesunu vajec s horních automaticky se otáčecích pater do dolíhně.
- Do líhně napouštím automaticky destilovanou vodu přes systém nádržky s plovákem. Toto však nestačí, proto přidávám ještě další misky s vodou. Prakticky se mi osvědčilo mít téměř celé dno pokryto vodou a regulovat vlhkost větracími otvory.
- Líhnu při teplotě 100 F ( 37,8 °C ) a relativní vlhkosti 50-60%. Během líhnutí je větší výkyv teploty nepřípustný. Pod 28 C se embria nevyvíjejí a odumřou, nad 42 C se zase vajíčka uvaří. I příliš velká vlhkost může působit problémy, ale při trvalé nízké vlhkosti, od suchého vzduchu embria odumřou. Během líhnutí je důležité i větrání. To je zajištěno dvěmi nastálo otevřenými průduchy a dvěmi průduchy s šíbrem, které si reguluji ručně dle potřeby. Ke konci líhnutí stříkám vejce v dolíhni rozprašovačem a to velice intenzivně.
Prosvěcování vajec
Vejce prosvěcuji pouze 7 den a vyřazuji neoplozená vejce. Při prosvětlování vytáhnu jedno patro vajec na stůl a snažím se prosvítit co nejvíce vajec během cca 3-5 minut. Jednotlivá vejce musím z líhně vytáhnout a prosvítit v ruce. K prosvěcování používám jednodiodovou svítilnu. Jde o vysoce kvalitní diodu, kterou používají mimo jiné i kosmonauti. Ze standardní prosvětlovačky vajec používám jen gumový nástavec. V oplozeném vejci vidím zřetelné krevní žilky a zárodek. Naopak neoplozené vejce je pro prosvícení jakoby průhledné.
Při prosvícení v pozdějších dnech se mi již nedaří nic užitečného vypozorovat. Pouze v jednom případě, kdy jsem zakoupil násadová vejce od chovatele a při líhnutí se proklubalo jen asi 20 % křepelek jsem vejce 17-tý den znova prosvítil a vyřadil cca 70 % zřetelně nevyvinutých. Zbývající se stejně neměla sílu proklubat.
Zkoušel jsem i test na vodě, ale ve větším množství je to časově náročné a ostatní vejce v otevřené líhni by prochladly. Koupě přístroje, který měří tepovou frekvenci plodu se mi zdá pro moji potřebu zbytečná.
![IMG_8343 Oplozené vejce po 7 dnech v líhni.](http://www.krepelkajaponska.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_8343-300x225.jpg)
Oplozené slepičí vejce po 7 dnech v líhni.
Křepelky se mi líhnou postupně od 15 do 19 dne. Nejvíce se jich líhne 16-17 den. Po vylíhnutí, je nechám v líhni řádně osušit a nejpozději do 24 hodin je přenáším do předem nachystaných prostor, kde je teplota a vlhkost stejná jako v líhni. Více informací viz. menu ODCHOV KŘEPELEK.
![IMG_8458](http://www.krepelkajaponska.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_8458-300x225.jpg)
Křepelka se začíná proklubávat
![IMG_8527](http://www.krepelkajaponska.cz/wp-content/uploads/2012/08/IMG_8527-300x225.jpg)
Vysušené křepelky odnáším v kbelíku z líhně do odchovny